Artikkel:

Digital deltakelse vs. digital kompetanse

Å kunne laste ned en app og å kunne skru på en datamaskin viser digital deltakelse. Men er du digitalt kompetent?

Digital kompetanse er et sett av kunnskaper, ferdigheter og holdninger. Å kunne laste ned en app, skru på en datamaskin, opprette en Instagram-konto, være god i gaming eller håndtere et nettbrett viser at du deltar i den digitale verden, og har digitale ferdigheter.

Diskuter i par: Hva er dine digitale ferdigheter? Hva er du flink til, og hva kan du lære mer om?

Digital innfødt

Du som er ung i dag kan sikkert skrive på et tastatur uten å se på fingrene dine, og du laster sikkert ned apper og redigerer bilder like lett som du knytter skolissene dine. Du er en såkalt "digital nnfødt", altså har du vært vant til å bruke teknologi og digitale verktøy helt siden du var liten. 

En dag om ikke lenge konkurrerer du i et arbeidsmarked med folk som aldri rørte digitale verktøy da de gikk på skolen. Det du regner som en selvfølge når det gjelder programvare, kommunikasjon og søkeferdigheter, har disse folkene vært nødt til å lære på egenhånd i voksen alder. Som å laste ned apper, bruke sosiale medier og google.

Grunnleggende ferdigheter

Du, som digital innfødt, slår de som ikke kan dette. Og det er kanskje lett å tenke at du har fått et fortrinn, du som lærte dette som en del av oppveksten og skolegangen din. Men faktum er at det begynner å bli veldig få i arbeidsmarkedet som ikke kan dette. Dette er nå å anse som helt grunnleggende ferdigheter.

Du er en digital deltaker, men digital kompetanse kommer ikke av seg selv. Du må øve deg på å tegne for å bli god til det, og på samme måte må du øve deg på å bruke teknologien for å bli god til det, uansett om det du ønsker å bli god på er å lage kule Instastories eller programmering. Det er fullt mulig å være kjempegod i Fortnite, World of Warcraft eller Minecraft, men ikke kunne sette opp et regneark i Excel eller bruke LinkedIn til å finne en jobb. 

Diskuter i klassen: Hvilke digitale ferdigheter har du som kan være verdt å putte på CV-en din? Hva bør du øve deg på?

 

    Les mer: 
    Hva kompetanse betyr: 
    • Kompetanse eller å være kompetent betyr at er du er kvalifisert til noe, hvilken dyktighet du har til noe, å kunne noe eller å være i stand til. Det kan også ha andre, mer spesifikke, betydninger. Kilde: Fritt etter Wikipedia