Ung gutt spiller gitar på gutterommet sitt.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Valgene du tar nå vil påvirke framtiden din. Men du vil også kunne ta nye valg senere.

Valg av utdanningsprogram på videregående påvirker hvilke valgmuligheter du har etter at du har fullført utdanningen. Derfor er det viktig at du setter deg inn i hva valgene dine innebærer.

Valg kan oppleves som vanskelige

Snart skal du velge utdanningsprogram. Kanskje føler du deg veldig sikker på hva du skal velge. Kanskje trenger du enda litt tid før du klarer å bestemme deg. Uansett kan det fort oppleves som et av de største og viktigste valgene du skal ta i livet ditt.

Om du ikke føler det er stort og viktig å velge videregående nå, vil du kanskje tenke det når du velger hva du skal gjøre etter at du er ferdig på skolen.

Skal du begynne rett i jobb? Dette er vanlig dersom du har tatt yrkesfaglig utdanningsprogram og blitt for eksempel tømrer. Hvis du har tatt et studieforberedende utdanningsprogram, ønsker du mest sannsynlig å studere på universitet og høgskole. Men hva skal du studere?

Tenk langt framover

Du vil spare tid og penger dersom du velger riktig fra begynnelsen av. Å velge jobb og utdanning er på mange måter som å stå på slalåm i et nytt skisenter. Se for deg at du står på toppen av det store skisenteret. Først sjekker du løypekartet. Hvilke valgmuligheter har du? Hva slags bakke foretrekker du? Hvor havner du hvis du velger bakken du tror passer for deg? 

Når du har valgt deg ut en løype, må du likevel holde øynene åpne og se framover. Plutselig kommer det flere andre løyper på kryss og tvers som gir deg nye valgmuligheter. Ofte er det flere veier til målet ditt. 

Det er vanlig å ombestemme seg

Det kan oppleves som slitsomt å ha mange valgmuligheter. Det positive er at du stort sett får muligheten til å velge på nytt dersom du ikke velger riktig første gang. For eksempel kan du bytte utdanningsprogram dersom du starter på noe du likevel ikke trives med på videregående. 

Det er vanligere å skifte jobb nå enn før. Før var det vanlig å lære seg ett yrke, for så å jobbe med det resten av livet. Nå er det vanligere å skifte bedrift eller organisasjon som du jobber for, eller at du bytter til en helt annen jobb. Dersom du ikke trives i jobben din eller med det du er utdannet som, kan du studere mer og kanskje ende opp med en helt annen jobb enn den du først hadde.

Spør foreldrene dine, tanter og onkler om de jobber med det de studerte da de var yngre. Sannsynligvis vil du oppdage at flere av dem ikke nødvendigvis jobber med det de tok utdanning innenfor. Mange har hatt flere ulike jobber opp gjennom årene.

Diskuter i klassen

  • Kjenner du noen som har skiftet skole, utdanning, jobb eller yrke?
Tips

Se framover og bli kjent med de ulike valgmulighetene du har.

Å angre på valg - mer lesestoff

Det er naturlig å angre på utdanningsvalg, og det er mulig å bytte utdanningsprogram eller studium selv om du har begynt på utdanningen. Les om Zubaida (19) som trodde hun gikk på drømmestudiet, men nå er hun usikker. 

Dette betyr livslang læring

Læring betyr å skaffe seg kunnskap, egenskap og holdninger.

Livslang læring vil si at du aldri blir ferdig utlært, selv når du er ferdig med utdanningen din. Det er vanlig å få kurs og utdanningsmuligheter gjennom jobben, slik at du lærer noe nytt hele tiden mens du er i arbeid. Dersom yrket ditt endrer seg, må du oppdatere deg faglig for å henge med. Eller kanskje bytter du jobb og må ta en ny utdannelse.

Hele livet lærer vi noe nytt. Dette kalles livslang læring.

Oppgaver

Oppgave
En ung kvinne står foran en tavle med masse spørsmålstegn på.

Å ombestemme seg

Hva skjer om du velger feil utdanningsprogram og yrke? Kan du ombestemme deg?

Les mer
Tekstlig innhold i dette verk er lisensiert under Norsk lisens for offentlige data (NLOD). Lisensen gjelder ikke øvrig innhold. Dersom du benytter innhold fra artikkelen ber vi om at endringer og tillegg merkes, og at du henviser til kilden på følgende måte: "Artikkelen er basert på åpne data fra utdanning.no og er underlagt Norsk lisens for offentlige data (NLOD). Teksten vedlikeholdes på utdanning.no/utdanningsvalg. "