Valgene du tar nå vil påvirke framtiden din. Men du vil også kunne ta nye valg senere.

Vi mennesker lærer noe nytt gjennom hele livet. Dette kalles for livslang læringNoen ganger lærer vi uten at vi egentlig tenker så mye over det. Det kan for eksempel være at vi melder oss på håndballaget eller jobber frivillig i en organisasjon. 

 

Valg kan oppleves som vanskelige

Andre ganger lærer vi ”med vilje”, som for eksempel når vi velger hvilket utdanningsprogram vi skal ta på videregående. Snart skal du ta dette valget. Kanskje føler du deg veldig sikker på hva du skal velge. Kanskje trenger du enda litt tid før du klarer å bestemme deg. Uansett kan det fort oppleves som et av de største og viktigste valgene du skal ta i livet ditt.
 

Det vil i hvert fall fort føles slik når du skal velge hva du skal gjøre etter at du er ferdig på videregående. Skal du begynne rett i jobb? Dette er vanlig dersom du har tatt yrkesfaglig utdanningsprogram og blitt for eksempel tømrer. Hvis du har tatt et studieforberedende utdanningsprogram, ønsker du mest sannsynlig å studere på universitet og høgskole. Men hva skal du studere?

 

Påvirker framtiden

Valg av utdanningsprogram på videregående påvirker hvilke valgmuligheter du har etter at du har fullført utdanningen. Derfor er det viktig å sette seg inn i hva valgene dine innebærer.

Kunnskapen og erfaringene du skaffer deg gjennom utdanning, lønnet eller ulønnet arbeid og fritidsaktiviteter, kan også være med på å påvirke hvilke jobbmuligheter du får senere. 

 

Det er vanlig å ombestemme seg

Det kan oppleves som slitsomt å ha mange valgmuligheter. Det positive er at du stort sett får muligheten til å velge på nytt dersom du ikke skulle velge riktig første gang. For eksempel kan det være mulig å bytte utdanningsprogram dersom du starter på noe du likevel ikke trives med på videregående. 

Dersom du ikke trives i jobben din eller med det du er utdannet som, kan du studere mer og kanskje ende opp med en helt annen jobb enn den du opprinnelig hadde. Spør foreldrene dine, tanter og onkler om de jobber med det de studerte da de var yngre. Sannsynligvis vil du oppdage at flere av dem ikke nødvendigvis jobber med det de tok utdanning innenfor. De har gjerne hatt flere ulike jobber opp gjennom årene.

 

Tenk langt framover

Du vil spare tid og penger dersom du velger riktig fra begynnelsen av. Å velge jobb og utdanning er på mange måter som å stå på slalåm i et nytt skisenter. Se for deg at du står på toppen av det store skisenteret. Først sjekker du løypekartet. Hvilke valgmuligheter har du? Hva slags bakke foretrekker du? Hvor havner du hvis du velger bakken du tror passer for deg? 

Når du har valgt deg ut en løype, må du likevel holde øynene åpne og se framover. Plutselig kommer det flere andre løyper på kryss og tvers som gir deg nye valgmuligheter. Ofte er det flere veier til målet ditt. 

Dette betyr livslang læring

Du blir egentlig aldri ferdig utlært, selv som voksen. Ofte tar du kurs gjennom jobben, eller kanskje du vil bytte jobb og må ta en ny utdannelse? Hele livet lærer vi noe nytt. Dette kalles livslang læring.

Tips

Se framover og bli kjent med de ulike valgmulighetene du har.

Mer lesestoff

Oppgaver

Oppgave

Å ombestemme seg

Hva skjer om du velger feil utdanningsprogram og yrke? Kan du ombestemme deg?
Oppgave

Meg og yrket mitt

Hva passer deg best? Yrkesfaglig utdanningsprogram eller studieforberedende utdanningsprogram?
Tekstlig innhold i dette verk er lisensiert under Norsk lisens for offentlige data (NLOD). Lisensen gjelder ikke øvrig innhold. Dersom du benytter innhold fra artikkelen ber vi om at endringer og tillegg merkes, og at du henviser til kilden på følgende måte: "Artikkelen er basert på åpne data fra utdanning.no og er underlagt Norsk lisens for offentlige data (NLOD). Teksten vedlikeholdes på min.utdanning.no/utdanningsvalg. "